Voordeelboek van de weekVoordeelboek van de week

Ons assortiment bestaat uit
Lichtbeschadigde & nieuwe boeken, spellen & puzzels met aantrekkelijke kortingen tot wel 35%


Top 25

Kind & Jeugd


Top 25

Kookboeken

Top 25

Reisgidsen


Top 25

Literatuur

Boek van de week

Eten!

Dichten is net als koken: je pleurt maar wat in de pan / als je koken kan, aldus Riekus Waskowksy. Dat is zeer waar. Sylvia Witteman groeide op als gefrustreerde lekkerbek in het culinaire vacuüm van een gezin waar voornamelijk aardappelen, groente en vlees op tafel kwamen. Desondanks, of juist daardoor, ontwikkelde ze een grote liefde voor koken en eten, die nog verder werd aangewakkerd tijdens haar arme studententijd en haar verblijf in diverse buitenlanden.

 

Als autodidact leerde ze met vallen, opstaan en veel improviseren de fijne kneepjes van echt lekker koken, zonder flauwekul. Dat leidde via een kookrubriek in de Volkskrant tot diverse populaire kookboeken, zoals Koken met Sylvia Witteman en Armeluiseten. In dit nieuwe kookboek legt Witteman op de haar bekende humoristische no nonsense -manier aan elke beginner uit waar het nu eigenlijk om gaat in de keuken, en vooral: hoe het moet. Begrijpelijk voor iedereen, van de prille student-op-kamers tot de pas gescheiden pensionado die zich opeens in zijn eentje achter het fornuis staat af te vragen: Kóókt dit water?

Jaarrond

Elk weekend kookt Yvette van Boven een gerecht voor Volkskrant Magazine, voornamelijk met groenten, soms met vis en héél af en toe een verdwaald stukje vlees, of juist een hartig of zoet baksel net waar ze zin in heeft, als de ingrediënten ervoor maar in het seizoen zijn. Verwacht dus geen verse tomaten of aardbeien in de winter, maar wél een verrassende bereiding van kool, spruiten of knolselderij. Ze probeert altijd gerechten klaar te maken die voor iedereen te bereiden zijn, met niet al te veel poespas maar toch net even anders dan anders. Zo leert u dat alledaagse ingrediënten vele misschien voor u zelfs onbekende! bereidingswijzen hebben.

 

Elk recept is vergezeld van een column: een sfeerbeeld, kleine observatie of een kort verhaal uit het leven van Yvette zelf. Zo krijgt u meteen zin in het recept op de naastgelegen bladzijde. Daarnaast is ieder recept voorzien van een opmaaktip, want Yvette gooit natuurlijk nooit iets weg. Van elk restje valt iets nieuws te maken. Ze probeert de lezer altijd te verrassen met een nieuwe vondst. Zo wordt u vanzelf een betere kok.

De zaak Ridouan T.

 

Als hoofdverdachte in het Marengo-strafproces groeide Ridouan Taghi uit tot de bekendste crimineel van Nederland. Taghi doet zaken in ‘vrouwen’ en ‘yzers’, straattaal voor cocaïne en wapens. Uit duizenden onderschepte chatberichten rijst het beeld op van een kundig maar ook dodelijk organisator. Hij laat zijn tegenstanders niet vermoorden, nee, hij geeft opdracht ze te laten ‘inslapen’. Het Marengo-proces, een van de grootste strafzaken ooit in Nederland, vindt plaats onder zeer strenge beveiliging. Taghi staat terecht voor het leidinggeven aan een criminele organisatie en het opdracht geven tot zes liquidaties en pogingen daartoe. Centraal staan de verklaringen van kroongetuige Nabil B. Zijn medewerking vormde de aanleiding tot een aantal brute moorden in de bovenwereld. De verdenking als opdrachtgever ligt bij Taghi, maar dat is allerminst bewezen. De officier van justitie eist levenslang. Taghi zelf beroept zich op zijn zwijgrecht. Zijn voormalige advocaat, Inez Weski, noemt de Marengo-zaak ‘een oneerlijk proces’ en pleit voor vrijspraak. De uitspraak vindt plaats in februari 2024. De zaak-Ridouan T. is het eerste boek waarin het criminele leven van Taghi uitgebreid wordt beschreven. Het geeft ook een onthullend en ontluisterend beeld van het gemak waarmee Taghi en zijn organisatie beschikken over leven en dood.

Hans Werdmölder (1951) is criminoloog en antropoloog. Hij volgt de problematiek van jonge Marokkanen al decennialang. Hij schroomt ook niet onorthodoxe maatregelen aan te bevelen. Eerder verschenen van zijn hand onder meer Marokkaanse lieverdjes (2005), Nederland narcostaat (2022) en Kansparels (2023).

Een tuin barstensvol bloemen

 

Wil je een florerende bloementuin maar weet je niet goed waar te beginnen? Heb je niet meer dan een klein lapje grond of denk je dat je geen groene vingers hebt? Auteur Lucy Bellamy legt uit hoe je zelfs op de kleinste postzegel een bloemenzee kunt creeren. Met haar voorkeur voor vaste planten bewijst Bellamy dat je budgetvriendelijk en onderhoudsarm een tuin kunt aanleggen, die elk jaar alleen maar mooier wordt. En dat, als je bij je plantenkeuze rekening houdt met vorm, (uiteindelijke) hoogte, kleur, bloeiseizoen en de aantrekkingskracht op vlinders, bijen en andere insecten, je de trotse bezitter wordt van een duurzame, beestjesminnende bloementuin, die het hele jaar door aantrekkelijk is. Een tuin barstensvol bloemen is zeer geschikt voor de beginnende tuinier. De prachtige foto's zijn van de vermaarde tuinfotograaf Jason Ingram. In deze mooie, luxe uitvoering (hardcover) is dit boek een prachtig cadeau, voor jezelf of een ander.